NIEUWS

BESTUUR

TRAINERS

PAKWERKER

LEDEN

HONDEN

CLUB

EXAMEN

PRIVE TRAINING

IPO

MONDIORING

GASTEN

FILMS

PRESSE

CONTACT

De Mondioring is het aller jongste hondensportprogramma en wordt steeds meer beliefd. Begin de jaren tachtig kwamen bij eenFranse Ring finalewedstrijd in Frankrijk de vertegenwoordigers van de landen Nederland, Zwitserland, Italië, België en Duitsland in een Hotel in Metz tesamen, om een bijeenkomst te organiseren, waar de vertegenwoordigers van elk land zijn sport voorbracht en voorstelde, om daaruit een universeel programma te vormen.Tot deze tijd waren zeer weinig landen, die een kompleet werk aanbod had, namelijk gehoorzaamheid, moeilijke sprongen en het bijten aan een kostuum. Alleen Frankrijk, Nederland en België beoefende deze aart van werken. Mede oprichter en promotor van Mondioring was naast de afgezanten van de landen de wel bekendste Mechelse-Herder fokker van België, Luc Vansteenbrughe ( kennel des Deux Pottois).

Mondioring werd door de verschillende nationale hondensportprogramma’s zoals Franse Ring, Belgische Ring, het KNPV en zoals het Duitse en Zwitserse Schutzhund programma inspireert. Ook Mondioring bestaat uit 3 categorieën (MR 1, MR 2, MR 3), waarbij Cat.1 het laagste niveau is en Cat.3 het hoogste. De moeilijkheidsgraad in dit programma loopt drastisch op.

In het Mondioring wordt het karakter, moed, het leervermogen en vooral het werkkwaliteit van de hond getest. De eerste Mondioring wedstrijd haalde Luc Vansteenbrughe in 1987 naar Tournai (Doornik België). De winnaar hier was de legendarische Clip. Op deze wedstrijd kwamen hondensporters uit Engeland, Nederland, Frankrijk, Zwitserland, Italië, Duitsland en USA (Noord-Amerika) tesamen. Op de eerste dag werd de Mondioring wedstrijd georganiseerd, op de tweede dag werden demonstraties gegeven van andere hondensportdisciplines. In het jaar 1994 werd het eerste wereldkampioenschap in dit relatief jonge programma georganiseerd. Sinds het jaar 1995 is het reglement van de Mondioring door de F.C.I. als het enige internationale ringsportprogramma erkend. Ieder jaar wordt een World Cup georganiseerd waarvan elk land die mondioring beoefend de beste combinaties( 1 in cat.1 ,1 in cat.2 en 5 in cat.3) van hun land stuurd om daar aan deel te nemen.

In Breda trainen wij Mondioring sinds 2006. Wij zijn een kleine maar enthousiaste groep en ofwel wij kort in deze sport zitten hebben wij het voor elkaar gebracht dat alle leden van de werkgroep Princeville op de World Cup hebben gestaan. Wij krijgen grote hulp van onze verenigingskameraden uit België van de club KBH Westerlo waarvan de voorzitter Jos Helsen is, die zelf keurmeester en meervoudig Wereld- en Belgische kampioen is. Ons dank gaat ook uit aan Kees Verbunt die ons goed heeft getraind om in deze sport niet alleen te slagen maar ook om prijzen te winnen en die Björn heel goed heeft gesteund om in zijn brevet als apache(pakwerker) niet alleen maar te slagen maar ook als beste uit deze competitie te komen.

 

         Voor meer informatie klik:      www.mondioring-breda.nl