Agility is één van de snelste groeiende hondensporten en dat is niet voor niks. Het is gezond voor zowel baas als hond, ontzettend vermakelijk om te doen én om naar te kijken.

Natuurlijk kun je met je hond direct beginnen met speciale agility lessen die overal door het land heen georganiseerd worden. Maar het kan zijn dat je hond nog te jong is, dat je wil peilen of je hond agility wel leuk vindt of dat je om andere redenen het fijn vindt om eerst thuis een begin te

maken voordat je tijd en geld investeert in lessen. Dat kan en dit is hoe.

1. Zorg voor succes

Agility is voor de lol, dus geef je hond de tijd om te leren. De ene hond heeft meer tijd nodig dan de ander en gun je hond die tijd dan ook. Begin klein en verhoog langzaam je verwachtingen. Creëer zoveel mogelijk succesmomenten en gebruik veel aanmoediging en lof als je hond het goed doet. Hou de trainingen kort, maximaal vijf tot tien minuten.

2. Verhoog de aandacht

Agility is een teamsport en jij als begeleider bent net zo belangrijk als jouw hond. Leer je hond om zich op jou te concentreren en zich niet af te laten leiden. Je kunt je hond leren op commando oogcontact te maken. Begin op een rustige plek en bouw op naar plekken waar meer afleiding is.

3. Leer trucjes

Trucjes kunnen de trainingstechnieken van je hond verbeteren. Ze helpen bij een betere coördinatie en dragen bij aan het zelfvertrouwen van je hond. Je kunt je hond leren om met zijn neus jouw hand of een ander doelwit aan te raken. Beweeg je hand om je hond van plek te leren verplaatsen of zijn positie aan te passen. Je kunt hem ook leren achteruit te lopen of door een hoepel te springen.

4. Ontwikkel Flexibiliteit

Leer je hond trucjes die flexibiliteit verhogen. Denk aan ronddraaien en het strekken van zijn flanken. Buigen is geweldig om de rug van je hond te strekken. Of leer je hond om in een 8 tussen je benen te lopen.

5. Verhoog lichaamsbewustzijn

Het zal je misschien verbazen maar honden hebben geen goed lichaamsbewustzijn. Dit kun je ze leren door honden over obstakels te laten lopen, waarbij ze goed moeten opletten waar ze hun poten neerzetten.

Deze vijf basisoefeningen zijn een geweldig begin voor elke hond (en hun baasje) die nieuw is in agility training. Daarnaast werken deze vaardigheden angstverminderend en vergroten ze het vertrouwen van jouw hond in zichzelf en in jou.