Om een score te behalen bij agility moet een hond het parcours afleggen met de minimumnormen voor tijd, fouten en punten en zonder enige niet-kwalificerende aftrek te krijgen.

1. Wat is een fout en hoe wordt die berekend?

Er kunnen veel fouten gemaakt worden, zoals het verkeerd instappen of het missen van een paaltje in de Weave Pole, de “contact zone” niet aanraken of de hindernissen in verkeerde volgorde uitvoeren. Bij vijf fouten wordt je gediskwalificeerd.

2. Hoe verschilt de puntentelling per klasse?

Er zijn verschillende klassen en niveaus met elk een eigen puntentelling. Een ervaren hond moet een score van 100 halen om zich te kwalificeren en het parcours bevat meer hindernissen. Een beginner mag meer fouten maken.

3. Hoe worden de parcourstijden bepaald?

In sommige cursussen worden de parcoursen door de juryleden gemeten met een meetwiel, anderen hanteren een vaste tijd in het reglement. De spronghoogte bepaalt uiteindelijk de tijden in alle klassen.

4. Wat als een hond over de tijd gaat?

Bij een normale wedstrijd verliezen ze punten op basis van het niveau waarop ze strijden. Op het ver gevorderden niveau moet je altijd onder de tijd zitten. Bij de nationale kampioenschappen krijg je voor elke seconde die je over de tijd gaat, drie strafpunten.