Je bent benieuwd geworden naar agility na het op tv te hebben gezien en wil het gaan uitproberen met je eigen hond. Je vraagt je af het je hond geen pijn doet en of agility training wreed is.

Om kort antwoord te geven: Nee, agility training is alles behalve wreed. Zolang je traint met positieve bekrachtiging en je de natuurlijke aanleg en het lichamelijk vermogen van je hond goed in de gaten houdt hoeft je hond er geen stress van te krijgen en is het een plezierige bezigheid voor jullie beiden.

Wanneer kan agility wreed zijn voor honden?

Soms wordt een baasje te fanatiek en focust zich teveel op de wedstrijden en de kwalificaties. Hier kan een hond stress aan beleven en dan is het snel gedaan met plezierig trainen. Veel en zwaar trainen kan de hond onder zowel fysieke als emotionele stress zetten. Indien de eigenaar dan ook nog eens overgaat op trainingsmethoden op basis van straf, dan wordt de agility wel degelijk een wrede ervaring voor de hond.

Positieve bekrachtiging

Het liefst gebruik je positieve bekrachtiging in de agility training van je hond. Wist je dat bijna alle beginnende trainers hun hond eigenlijk veel te weinig belonen? Zorg bij het belonen dat je speeltjes en traktaties gebruikt. Enkel mondelinge beloning geeft de meeste honden in het begin niet voldoende motivatie.

Strafmethoden bij de training

Het is treurig maar waar; er zijn nog steeds faciliteiten die het aanmoedigen om bestraffende methoden in de agility training te gebruiken. Denk hierbij aan de hond aan zijn halsband optillen of hen een tik op de neus geven na het maken van een fout. Op deze manier trainen is inderdaad wreed voor de hond.