Voorwaarde is dat jouw hond een goede conditie heeft en een normale gezonde bouw heeft. Is dat het geval, dan kun je jouw hond met een gerust hard aan agility laten doen.

Wacht tot de hond is volgroeid

Het maakt niet uit of het een rashond betreft of niet, zodra je hond volgroeid is mag je met de training beginnen. De leeftijd hiervoor is wel afhankelijk van het ras, maar de richtlijn is over het algemeen vanaf een jaar of 1. Wanneer je begint met agility training moet je dit, net als bij mensen, rustig en verantwoord opbouwen, anders kan je hond blessures oplopen.

Let op de bouw van je hond

Sommige honden hebben een bepaalde bouw die niet geschikt is voor dergelijke fysieke inspanningen. Laat honden die groot en zwaar gebouwd zijn of honden met korte benen en een lang lichaam liever niet springen.

Let goed op of jouw hond daadwerkelijk geniet van agility. Daarnaast is de gezondheid van je hond natuurlijk het allerbelangrijkst. De hindernissen doorlopen kan veel vergen van je hond; vooral de zigzag paaltjes en de schutten zijn belastend voor de gewrichten.

Let je goed op deze voorwaarden, dan staan jou en je hond nog jarenlang agility plezier te wachten.